onsdag 16 december 2009

ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΠρώτο βήμα του Σόλωνα ήταν να καταργήσει το δανεισμό με ενέχυρο το σώμα και να αποσβέσει τα χρέη, ιδιωτικά και δημόσια, και έτσι, μια για πάντα, να «ελευθερώσει το “δήμο”». (Αριστοτέλης, "Αθηναίων Πολιτεία", 6, 1, 22) Ο ίδιος, μάλιστα, χάρισε επτά τάλαντα, που κάποιος χρωστούσε στον πατέρα του, και πρότρεψε και τους υπόλοιπους να τον μιμηθούν.
Οι σχετικοί νόμοι ονομάστηκαν “σεισάχθεια”, «...ως αποσεισάμενοι το βάρος.» επρόκειτο για “λύτρωση σωμάτων και κτημάτων” .
Τα δύο άλλα “δημοτικώτατα”, κατά τον Αριστοτέλη, μέτρα, ήταν: α) η δυνατότητα που έδινε, σε όποιον ήθελε, να υπερασπίζεται αυτούς που αδικούνται και β) η έφεση στο δικαστήριο. Το δεύτερο, όπως έλεγαν, έδωσε μεγάλη ισχύ στο “πλήθος”, γιατί «...κύριος ων ο δήμος της ψήφου κύριος γίγνεται της πολιτείας.»("Αθηναίων Πολιτεία" 9,1,27)

Σεισάχθεια επιζητεί ο επιχειρηματικός κόσμος ακόμη και σήμερα, και πλήρη εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκή νομοθεσία

ΑΙΤΗΜΑΤΑ


1. ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ

2. ΠΑΥΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΩΝ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΟΛΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

3. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

4. ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar